Skydd vid asbestsanering

 
 
 

Minimera risken med rätt skydd

 
 
 
 
 
 

Asbest är en samlingsbeteckning för olika naturligt förekommande fiberartade silikatmineraler. Asbestfibrer är mycket värmebeständiga och starka och användes under många år i värmeisolerande material såsom isoleringar och beläggningar, golvplattor, tak, asbestcementprodukter, material för elektrisk isolering samt i kopplings- och bromsbelägg.

Eftersom det är mycket farligt är det förbjudet att använda nästan överallt, men kan still finnas i många byggnader och maskiner. Skyddsoveraller tillverkade av DuPont™ Tyvek® hjälper till att skydda personal med hållbart, bekvämt och robust skydd mot riskerna med att arbeta med asbest. 

Förstå farorna med asbest

Eftersom asbest är ett mycket sprött material kan dess mikroskopiska fibrer frigöras i mindre eller större mängder. Inandning av asbestfibrer kan leda till allvarliga hälsoeffekter såsom asbestos, lungcancer och mesoteliom.

Byggnadsunderhållsarbetare löper mycket stor risk för att komma i kontakt med fibrerna när de arbetar med isolering i byggnader och industriinstallationer såsom rör, tak, väggar osv.

Minimera risken med rätt skydd

Innan något arbete påbörjas måste en omfattande riskbedömning utföras och förebyggande försiktighetsåtgärder vidtas. Arbetsgivaren måste tillhandahålla nödvändig organisering av arbetet, lämplig utrustning (inklusive lämplig personlig skyddsutrustning), säkra arbetssystem, utbildning, information och övervakning. Lämplig personlig skyddsutrustning i allmänhet omfattar andningsskydd, overall, handskar och skyddsstövlar.

Välja rätt skyddsplagg

För att förhindra korskontaminering vid arbete med asbest ska skyddsoveraller tillhandahålla en hög barriär mot luftburna partiklar (kategori III, typ 5) och uppfylla följande allmänna krav:

•  Hög partikelbarriär (material, sömmar)

•  Jämn yta för att förhindra att partiklar fastnar på skyddsdräkten

•  Tätslutande passform på ärm- och benöppningar (resår i ärm- och benslut)

•  Överensstämma med annan personlig skyddsutrustning (masker, glasögon, handskar)

•  Vara bekväma och ha stor rörelsefrihet

Skyddsoveraller tillverkade av DuPont™ Tyvek® såsom Tyvek® 600 Plus och Tyvek® 500 Xpert ger ett utmärkt skydd mot luftburna partiklar (typ 5).

Vid en jämförelse med andra dräkter av typ 5 som är tillverkade av MPF (Microporous Film) och SMS (Spunbond-Meltblown-Spunbond), uppvisar overaller tillverkade av Tyvek® ett betydligt mindre genomsnittligt totalt inläckage (TILa, Average Total Inward Leakage) enligt SS-EN ISO 13982-2* med ett genomsnittligt värde på mindre än 1 %. Produktstandarden för typ 5 när det gäller inläckage är upp till 15 % i åtta av tio testade dräkter.

Tack vare den unika nonwoven-strukturen hos Tyvek®, som bildar en hållbar barriär mot luftburna partiklar och många olika vattenbaserade oorganiska kemikalier, förblir prestandan intakt även om de yttre lagren nöts på vissa ställen. Med MPF skadas det skyddande yttre lagret lätt av nötning, medan den mer öppna strukturen hos SMS möjliggör penetrering av fler partiklar i plagget. 

Utöver den höga nötnings- och rivbeständigheten är Tyvek® även lätt och mjukt och permeabelt för både luft och vattenånga, vilket gör det mycket bekvämt att bära. Tack vare den jämna ytan och den antistatiska behandlingen förhindrar Tyvek® partiklar från att fastna på overallen.

Gör ditt skydd mot kemiska risker komplett

Tychem® handskar ingår i ett gemensamt system för fullständigt skydd. 

 
 
 
 
 
 

Tyvek® skyddsplagg

Tyvek® bidrar till en idealisk balans mellan skydd, hållbarhet och komfort för anställda inom industri och miljöer där skydd mot föroreningar krävs, till exempel tillverkning, läkemedel, fordon och samhällsservice.

Utforska
 
 
 

Hitta rätt skyddsprodukt för ditt användningsområde eller din bransch med DuPont™ SafeSPEC™
SafeSPEC™

Hitta rätt skyddsprodukt för ditt jobb i SafeSPEC™.

Leta bland teknisk information, videor, webbseminarier och fallstudier om DuPont PPE
Resursbibliotek

Hitta teknisk information, videor, webbseminarier och fallstudier om DuPont PPE här.

Ta reda på var du kan köpa DuPont-produkter
Säljs här