Ge personlig skyddsutrustning för engångsbruk i renrum ett andra liv för att minska plastavfallet

 
 
 

DuPont har hjälpt den ledande läkemedelstillverkaren Boehringer Ingelheim i Dortmund att återvinna 99 procent av sina DuPont™ Tyvek®-plagg

 
 
 

Chefer inom hälsa, säkerhet och miljö (HSE), samt kvalitetskraven för läkemedelsföretag, står inför två viktiga utmaningar: hålla arbetarna säkra och samtidigt skydda produkterna mot kontaminering. Nu mer än någonsin finns det ytterligare en utmaning att ta itu med: avfall från personlig skyddsutrustning (PPE) för engångsbruk.

Mängden plastavfall som genererades under covid-19-pandemin saknar motstycke, vilket uppmanade HSE-branschen att ta itu med miljöavtrycket från personlig skyddsutrustning för engångsbruk. Detta mål är centralt för hållbarhetsstrategin för Boehringer Ingelheim, en ledande forskningsdriven läkemedelsorganisation.

Företaget gick med i DuPont Personal Protections avfallshanteringsprogram för engångsplagg för renrum. Nästan alla DuPont™ Tyvek® 500-overaller som används vid Boehringer Ingelheim tillverkningsanläggning i Dortmund återvinns nu, vilket avsevärt minskar restavfallet.

 
 
 
<span style="font-size: 32px"><strong>Utmaningen: göra personlig skyddsutrustning för engångsbruk i renrum återvinningsbar.</strong></span><br><br><span style="font-size: 18px">Boehringer Ingelheim grundades 1885 och är en familjeägd organisation med över 53 000 anställda och finns i 130 länder. Företagets två kärnverksamheter är läkemedel för människor och djurhälsa. Under hela sin historia har Boehringer Ingelheim utvecklat omvälvande genombrottsbehandlingar för några av de vanligaste medicinska tillstånden, från hjärt-kärlsjukdomar till cancer och lungsjukdomar. <br><br>Boehringer Ingelheims medicinska apparat för behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är den drivmedelsfria inhalatorn RESPIMAT®. Upp till 45 miljoner av dessa apparater tillverkas årligen på Boehringer Ingelheims <a target="_blank" href="https://www.boehringer-ingelheim.com/sites-around-world/dortmund"><span style="color: rgb(228,0,28);"><b><u><span class="fontsize16">toppmoderna anläggning</span></u></b></a> i tyska Dortmund. <br><br>En del av produktionsprocessen för RESPIMAT® sker i renrumsmiljöer (klass D) enligt <a target="_blank" href="https://www.gmp-compliance.org/guidelines/gmp-guideline/eu-gmp-annex-1-manufacture-of-sterile-medicinal-products"><span style="color: rgb(228,0,28);"><b><u><span class="fontsize16">EU GMP bilaga 1: Riktlinjer för tillverkning av sterila medicinska produkter</span></u></b></a>. Personlig skyddsutrustning som overaller och rockar är viktiga för att skydda arbetare i dessa miljöer mot exponering för farliga kemikalier. Denna utrustning är också avgörande för att förhindra kontaminering som kan äventyra säkerheten och kvaliteten för RESPIMAT®.

Studier har visat att renrumsoperatörer står för upp till tre fjärdedelar av kontamineringsincidenterna.[1] Personal och besökare som ibland går in i renrum för inspektion eller underhåll är inget undantag. Boehringer Ingelheims HSE-avdelning utrustar dessa arbetare med DuPont™ Tyvek® 500-overaller för engångsbruk. Nonwoven-materialet i DuPont™ Tyvek® är tillverkat av polyetenfilament med hög densitet (HDPE) som inte luddar och hjälper till att minska risken för kontaminering i renrumsmiljöer.

Nackdelen med engångsoveraller är att de per definition inte går att återanvända, vilket leder till en betydande mängd avfall. Boehringer Ingelheim var angelägna om att ta itu med detta problem som en del av en bredare hållbarhetsstrategi. Precis som DuPont är företaget engagerat i FN:s globala mål för hållbar utveckling och strävar efter att förbättra hållbarheten i alla aspekter av verksamheten.

Även om icke-kontaminerad personlig skyddsutrustning för engångsbruk kunde återvinnas har denna process historiskt sett stått inför två utmaningar. För det första är de flesta overaller på marknaden gjorda av blandningar av plast, vilket gör återvinningsprocessen komplicerad. För det andra resulterar det i plast av låg kvalitet med begränsade användningsområden i de fall där plagg återvinns. Den unika karaktären hos det enda materialet i DuPont™ Tyvek® i kombination med DuPonts återvinningsprogram gjorde det möjligt för Boehringer att övervinna dessa begränsningar.

Lösningen: ett nytt återvinningsinitiativ för engångsoveraller

DuPont™ Tyvek®-skyddskläder består av ett enda material – högdensitetspolyeten (HDPE) – tillverkat genom en patenterad spinnteknik. Denna egenskap gör den här personliga skyddsutrustningen för engångsbruk enklare att återvinna än plagg gjorda av tyger i flera material. Dessutom kan HDPE göras om till slutprodukter av högre kvalitet med flera användningsområden.

Tack vare de unika egenskaperna hos nonwoven-materialet i DuPont™ Tyvek® har DuPont utvecklat ett framgångsrikt återvinningsprogram för kunder i Nordamerika, och ett liknande program utökades nyligen till Europa. Boehringer Ingelheims produktionsanläggning i Dortmund var tidigt ute med att anamma detta initiativ under 2020.

 
 
 

HSE-teamet genomförde omfattande regelbundna tester på använda DuPont™ Tyvek® 500-skyddskläder och fastställde att overallerna sällan var kontaminerade och därför återvinningsbara. När DuPonts avfallshanteringsinitiativ kom ville Boehringer Ingelheim omedelbart dra nytta av denna möjlighet.

"Som företag delar vi DuPonts hållbara tankesätt", kommenterar Jan Hester, HSE-chef på Boehringer Ingelheim i Dortmund. "Vi såg återvinningsinitiativet som en fantastisk möjlighet att förbättra vår avfallshantering och att gå mot en cirkulär ekonomisk modell."

Boehringer Ingelheim arbetade med DuPont för att utveckla en effektiv avfallshanteringsprocess. Det första steget är att testa använda DuPont™ Tyvek® 500-overaller individuellt för att säkerställa att de är fria från kontaminering. Kläderna pressas sedan samman med en balpress och lastas på pallar för att minska transportkostnader och utsläpp. Pallarna skickas sedan direkt till återvinningsanläggningen, där de använda overallerna granuleras och används för flera slutprodukter gjorda av HDPE.

 
 
 

Resultatet: företaget närmar sig en återvinningsgrad på 100 %

Boehringer Ingelheim samlar i genomsnitt in och transporterar cirka 200 kg använda kläder för återvinning per kvartal. Företaget har uppnått en imponerande återvinningsgrad på 99 procent för sina DuPont™ Tyvek®-engångsplagg.

"Vi är mycket stolta över de fantastiska resultat DuPont har hjälpt oss att uppnå hittills", kommenterar Hester. "Vi är fast beslutna att främja våra hållbarhetsmål mot en cirkulär modell, och vårt samarbete med DuPont kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta att optimera vår avfallshanteringsprocess."

Med tiden avser Boehringer Ingelheim att utöka sina insatser till andra tillverkningsanläggningar och vara ett föredöme för läkemedelsföretag som har åtagit sig att göra personlig skyddsutrustning mer hållbar. 

DuPont för samman användare av Tyvek®-skyddskläder som är intresserade av att gå med i programmet med en återvinningsanläggning baserad i Tyskland. Mer information om programmet för återvinning av DuPont™ Tyvek®-skyddskläder finns på: Personal Protection, kontakta oss.

 
 
 

[1] Ramstorp, M., Introduction to Contamination Control and Cleanroom Technology, Wiley VCH, 2000, Weinheim (Tyskland)