UKAEA Works with DuPont to Optimize Safety

Fallstudie
Fallstudie
UKAEA skyddskläder utvecklade i samarbete med DuPont
 
 
 

Personal hos UKAEA får hjälp att ta på sig PPE i en kontrollerad miljö innan arbetet börjar och får även hjälp med att ta av den på en dedikerad, säker plats när arbetet är slutfört.

Den brittiska kärnkraftsmyndigheten (UKAEA, United Kingdom Atomic Energy Authority) ansvarar för att avveckla kärnkraftsanläggningen Windscale på västkusten i Cumbria. År 2015, planerar UKAEA planerar att ha avvecklat alla återstående kärnkraftsanläggningar till en passivt säker nivå som kräver minimala åtgärder och med alla byggnader jämnade med marken. När de ville förbättra säkerheten och skyddet hos skyddskläder som används vid anläggningar för undersökning efter bestrålning och som överensstämmer med de strikta kraven i SS-EN 1073-2 för skydd mot radioaktiva partiklar valde UKAEA att samarbeta med DuPont.

Modell för avveckling av reaktor

År 1981 lades den avancerade gaskylda Windscale-reaktorn (WAGR, Windscale Advanced Gas-cooled Reactor) ned och allt bränsle togs bort. WAGR är nu en demonstrationsplats för avveckling av reaktorer. WAGR:s anläggning för efterbestrålning och undersökning har en uppsättning betongavskärmade grottor. De avskärmade grottorna, som ursprungligen byggdes för upparbetning av bränslet från reaktorn och laddning av nytt bränsle i den, innehåller nu driftavfall som packas om och tas bort som en förhandsåtgärd till nedläggningen av själva grottorna.

Radioaktiva material kan visas från ett säkert område (eller grottor) genom ett 4 fot tjockt fönster, som vart och ett innehåller 700 liter zinkbromid som skyddar personalen mot strålning. Ingenjörer i grottans mynning använder ”master-slave.manipulatorer” för att flytta komponenter inom grottan för kapning innan de flyttas för förpackning och förvaring. Risken för exponering från radioaktiv strålning i grottans mynning är extremt liten. Till och med lägre än den skulle vara om den funnits naturligt, i vissa fall.

Gary McMinn, säkerhetsrådgivare hos UKAEA Windscale de senaste tio åren förklarar, ”I anläggningar för undersökning av efterbestrålning använder sjukvårdare, personal som arbetar med nedläggningen, ingenjörer, elektriker och montörer personlig skyddsutrustning. Även om personal vid anläggningen alltid har använt skyddsoveraller, skyddsskor, respiratorer och handskar indikerade den kontinuerliga övervakningen att den befintliga utrustningen inte överensstämde med de nya, mer strikta standarderna. Analyser visade att på- och avtagningsprocedurer och plaggets design kunde förbättras.”

Skräddarsydd Tyvek®-lösning

Genom att samarbeta nära med DuPont Personal Protection hittades en lösning som uppfyllde alla UKAEA:s krav på skyddskläder. DuPont™ Tyvek® 600 Plus med sockor och tumöglor designades. Dessutom utformades och infördes nya på- och avtagningsrutiner.

Tyvek® valdes på grund av den höga nivån av barriärskydd, utöver att det är starkt, riv- och nötningsbeständigt och bekvämt att ha på sig. Det luddar inte heller mycket, det är antistatiskt, beständigt mot kemiska stänk upp till 0,12 bar, är avvisande mot en rad lågkoncentrerade, oorganiska, vattenbaserade vätskor och den jämna ytan förhindrar fasta partiklar från att fastna. Tyvek® är tillverkat av miljontals fina, kontinuerliga fibrer av högdensitetspolyeten som är snabbspunnen och värmepressad i ett material som kan andas.

  • Tyvek® 600 Plus-plagg med tumöglor och sockor överensstämmer med kraven i standarden SS-EN 1073-2, klass2.
  • Plaggets huva ger personalen möjlighet att röra fritt på huvudet utan risk för att den självhäftande tätningen mellan respiratorn och huvan skadas.
  • De integrerade sockorna som bärs i skyddsskorna eller -stövlarna ger extra skydd
  • Ankelskydd som dras över skaftet på skyddsstövlarna eller -skorna ger ytterligare skydd.
  • Tumöglorna förhindrar att ärmarna kavlas upp vid ut- eller uppsträckning av armarna..

Försök med Tyvek® 600 Plus med tumöglor och sockor och den nya på- och avtagningsrutinen inleddes i november, 2004, Återkopplingen visade snart att de nya plaggen hade mycket bättre passform och personalens förtroende och acceptans för produkten överskred vida omdömena om den gamla Tyvek® 600 Plus-utrustningen.

Gary tillägger, “Löpande feedback från säkerhetsansvariga och användare fortsätter att bekräfta prestandan hos Tyvek® 600 Plus med tumöglor och sockor. DuPont hjälper fortfarande till att lösa tekniska problem och utföra ytterligare modifieringar vi kan införa för att hjälpa till med skyddskläder för andra applikationer och för att föreslå framtida innovationer som bidrar till att kontinuerligt kunna förbättra personskyddet på arbetsplatsen.”

UKAEA driver fem anläggningar i Storbritannien som är dedikerade för nedläggning av kärnkraftverk, teknik, forskning och utveckling. Efter succen med nya Tyvek® 600 Plus med tumöglor och sockor hos Windscale, har det nya plagget valts som kemiskengångsskyddsdräktför alla UKAEA:s anläggningar.

 

Om du vill ha mer information om nukleära risker, klicka här.