AIRBUS-personal skyddas med Tyvek® och Tychem® lösningar

Fallstudie
Fallstudie
DuPont skyddar AIRBUS-personal med Tyvek® och Tychem® lösningar
 
 
 
AIRBUS workers protected with Tyvek® & Tychem®
 
 
 

I flygplatsområdet på Toulouse-Blagnac – en av fyra AIRBUS-tillverkningsfabriker i Frankrike – förlitar sig företaget på skydd från DuPont™ Tyvek® och Tychem® overaller vid sprutmålning, underhåll av flygplan och inspektioner.

AIRBUS, som är Europaledande inom flygteknik, har 55 000 anställda i Europa inom design, utveckling, tillverkning, försäljning och teknisk eftermarknadssupport för flygplanen som flyger över hela världen. Tyvek® 600 Plus och Tychem® F overaller används för att skydda många av företagets anställda på Toulouse-Blagnac-fabriken i Frankrike.

DuPont™ Tyvek® 600 Plus overaller

I Clement Ader-anläggningen i flygplatsområdet på Toulouse-Blagnac arbetar team med åtta personer i upp till en vecka med att sprutmåla 3–6 lager färg på alla AIRBUS A320-plan, beroende på designens komplexitet. Flygplanet, förutom jetmotorerna, omges av en speciell ställningsstruktur som är 50 meter lång och 40 meter bred och sträcker sig i fyra nivåer. Den högsta som omger bakpartiet är nästan 15 meter.

För att minimera risken för yrkesskador eller dålig hälsa på grund av exponering från skadliga substanser i färgen har AIRBUS säkerhetsexperter tillsammans med lackerarna infört strikta säkerhetsprocedurer. Lackeringsverkstaden för AIRBUS A320 är utrustad med sofistikerade ventilations- och luftförnyelsesystem. Filtrerad, dammfri luft ventileras via en fläkt som är placerad vid den högsta punkten av byggnaden och synliga säkerhetsanvisningar påminner lackerarna om hur många som får vistas på varje ställningsnivå och hur hög den högsta tillåtna vikten är.

Personlig skyddsutrustning som används i det här området är DuPont™ Tyvek® 600 Plus overaller med integrerade tumöglor, elektrisk andningsmask, skyddshandskar och skyddsfotbeklädnader. Eftersom lackerarnas arbete innebär att de sträcker sig över räckena med armen utsträckt hela tiden säkerställer tumöglan som är integrerad i overallens ärm att ärmarna stannar på plats under skyddshandskarna. Eftersom ärmarna inte kavlas upp, vilket hände med de overaller som användes tidigare, är dräkten bekväm.

Tyvek® 600 Plus overallen ger utmärkt skydd mot vätskestänk och dimmor och är kompatibel med ventilerade andningsmasker, skyddshandskar och skyddsfotbeklädnader som används av personalen.

Tychem® F – kemiskt skydd för personer som arbetar i farliga miljöer

I ett annat område vid Clement Ader-fabriken byggs och monteras AIRBUS A340-planet. AIRBUS-kontrollanter och deras kunders motsvarigheter förlitar sig på DuPont™ Tychem® F overaller med integrerade sockor för att skydda sig mot kontakt med tätningsmedel och feta substanser som används vid tillverkning och testning.

Förebyggande test och underhållstest på flygplanet omfattar kontroll av vingarna efter simulerade flygtester, där kontrollanterna går in i vingen via små manluckor som stängs med en lufttät tätning. Lufttätheten i de strukturella bränsletankarna och trycksatta celler testas också. Tätningar i manhål, bränsletankar och trycksatta celler görs lufttäta med hjälp av en tvåkomponents polysulfidtätningsmedel som ger utmärkt vidhäftning för aluminium, titan, rostfritt stål och många andra material. Den här substansen kan hanteras fullständigt säkert om vissa försiktighetsåtgärder vidtas.

Tychem® F plagg med sockor ger perfekt passform och är perfekta att använda i trånga utrymmen utan att rörelserna hindras, vilket gör att kontrollanterna kan fokusera på kontrollen av vingområdet. Plagget är lätt, har självhäftande dubbla dragkedjeslån, resår i ansiktsöppningen, stickade och övertejpade sömmar samt resår i ärm- och benslut.

AIRBUS och DuPont: långsiktigt samarbete

AIRBUS har samarbetat med DuPont Personal Protection sedan år 2000 med att hitta lämpliga skyddskläder för specifika risker och användningsområden i sina arbetsmiljöer. DuPont tillhandahöll provexemplar för försöket och en massa information, inklusive prestandaparametrar för kemisk barriär, rivbeständighet, permeation, antistatiska egenskaper osv. Efter en serie utvärderingar och biometriska analyser bekräftade AIRBUS France medicinska avdelning att resultaten av de utförda testen på provexemplaren av Tyvek® och Tychem® var inom gränsvärdena. År 2001 valdes Tyvek® och Tychem® skyddsplagg. I dag är DuPont den enda leverantören av skyddsåplagg av kategori III för AIRBUS i Frankrike.