ELAN väljer DuPont™ Tyvek® för att hålla sig på den säkra sidan

Fallstudie
Fallstudie
ELAN väljer DuPont™ Tyvek® för att hålla sig på den säkra sidan
 
 
 
 
 
 

"Säkerhet på arbetet är vår högsta prioritet," säger Igor Zupan, forsknings- och utvecklingschef för vindkraftsdivisionen hos ELAN.

Det Slovenienbaserade företaget ELAN är mest känt för sin produktion av skidor. ELAN har positionerat sig som en av de bästa skidtillverkarna i världen bl. a. med hjälp av Ingemar Stenmark, en av världens mest framgångsrika skidåkare någonsin, som innehar rekordet för flest världscupsegrar i alpin skidåkning, allt åstadkommit på ELAN-skidorna. ELAN:s innovation med formade carvingskidor har också bidragit till deras framgång. ELAN fick utmärkelsen som det mest innovativa sportmärket av Plus X Award år 2012 och 2015. På grund av deras framgångar ha ELAN konstant expanderat sin verksamhet och är nu ett globalt märke för teknisk sportutrustning och segelbåtar, med en omsättning på 85 miljoner Euro och mer än 800 anställda. Det är ett av de största och starkaste tillverkarna av tekniskt avancerade kompositkomponenter för vindkraftsindustrin. Det är också en viktig leverantör och forsknings- och utvecklingspartner till Siemens Gamesa Off-Shore Wind Power-division.

 
 
 
 
 
 

Vindkraftsdivisionen
Varje vecka skickas två till tre hus för vindturbiner, var och en 12 meter långa, med en diameter på 6 meter och en vikt på cirka 9 ton, från ELAN-fabriken. Fyra lastbilar behövs för att transportera alla delarna till ett hus. Cirka 10 gånger per år behöver motorvägen delvis stängas på grund av lastbilarnas  last med axelhus, som kan vara från 50 meter till 100 meter långa. De tillverkar mer än 10 000 rotsegment per år. Vart och ett består av 70 till 90 glasfiberlager, som därefter transporteras till fabrikerna för bladproduktion för olika områden i Danmark, England, Kina, Marocko och andra delar av världen.

Tillverkningsprocessen
Produktionsområdet för vindkraftsdivisionen är utspritt över 10 000 kvadratmeter. Det ligger i byn Begunje na Gorenjskem och har en hisnande utsikt över de slovenska alperna. Kompositproduktionen kräver alla arbetarnas uppmärksamhet eftersom fiberlagren måste impregneras försiktigt med harts för att de rätta mekaniska egenskaperna ska uppnås så att kompositkomponenterna ska kunna fungera korrekt. Handapplicering betyder att hartset läggs på av en person med användning av en borste eller roller och är den vanligaste appliceringstekniken, eftersom det krävs minst utrustning för detta. Hos ELAN används det endast för produktion av rotsegment. Men eftersom de anställda direktexponeras för hartskomponenter, håller ELAN på att utveckla en högindustrialiserad teknologi för sluten gjutningsinfusion. Å andra sidan använder ELAN polyesterhartser för kompositkomponenter av vindturbinhöljen, varvid utsläpp av lättflyktiga organiska föreningar i allmänhet uppträder. Det är också därför ELAN i åratal har använt mer hälsosam och miljövänlig vakuuminfusion.

Arbetarnas säkerhet i första rummet
Under produktionen av kompositer utsätts några av de anställda för hartskomponenter, komponenter i de sprejer som används vid applicering av torra fiber eller för glasfiberpulver som bildas vid sliparbete. Alla huvudingredienserna i kompositprodukter är irriterande samt allergener i arbetsmiljön. Samtidigt kan hudexponering av glasfiber leda till irritation.  Därför måste exponerade kroppsdelar skyddas från irritation och allergitriggande substanser. "Säkerhet på arbetet är vår högsta prioritet," säger Igor Zupan, forsknings- och utvecklingschef för vindkraftsdivisionen hos ELAN.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

DuPont-lösningar
Med detta i minnet, tar ELAN noga hänsyn till materialdatasäkerhetsbladen för de enskilda produkterna som används. Dessutom sker bedömningar av faror och risker på arbetsplatsen samt mätningar för att kontrollera exponeringen regelbundet. Samtidigt har ELAN lagt ner mycket arbete på att välja ut de mest lämpliga overallösningarna för sina anställda. De hittade sin lösning i skyddsoverallerna DuPont™ Tyvek® 600 Plus och DuPont™ Tyvek® 500 Xpert. Enligt Zupan är huvudanledningarna för att samarbeta med DuPont: "deras tekniska expertis, kunnande, lämpliga utbildningar samt deras tips om säker på- och avtagning av DuPonts skyddsplagg." Han tillade att DuPont är en världskänd producent av skyddskläder som det går att lita på. "Deras certifierade skyddsoveraller uppfyller de europeiska bestämmelserna. Våra anställda, som tillbringar nästan hela sitt skift i Tyvek® skyddsoveraller, är nöjda med dessa lösningar. Det är ett av de viktigaste kriterierna hos ELAN." Branka Abram, en av arbetarna som är specialiserad på laminatapplicering för produktionen av höljen, förklarar att de bekväma Tyvek®-overallerna skyddar hennes hud från de klistriga produkter som hon utsätts för i arbetet.

Partnerskap på lång sikt
Partnerskapet mellan ELAN och DuPont etablerades 2010 när ELAN började använda DuPont™ Tyvek®-overallerna.  Som ett resultat av hur nöjda användarna var med materialet och skyddsnivån, utrustade ELAN ett år senare sina anställda med DuPonts tillbehör DuPont™ Tyvek® 500 ärm, modell PS32LA och DuPont™ Tyvek® 500 skoskydd, modell POS0 och år 2013 DuPont™ Tyvek® 500 byxor. Tack vare det solida partnerskapet med DuPont, kan ELAN hålla sig på den säkra sidan och säkerställa en säker arbetsmiljö för sina anställda.