Nomex® fiber hjälper raffinaderiarbetare att överleva brand med explosionsartat antändningsförlopp

 
 
 
Application
Nomex® fiber hjälper raffinaderiarbetare att överleva brand med explosionsartat antändningsförlopp | DuPont USA
Utvalda varumärken

DPS_Nomex_Industrial_Refinery
 
 
 

När Marvin Staben, som arbetar på Colorado Refining Company, klädde på sig en frusen vintermorgon hade han ingen aning om att overallen och jackan av DuPont™ Nomex® skulle hjälpa honom att överleva.

Senare samma morgon, när Staben gick runt änden på en horisontell 20 000-literstrumma, såg han en blixt i ögonvrån. På ett ögonblick sveptes han in i ett ångmoln som antändes och uppslukade Staben i flammor.

"Jag bara blundade och började springa", minns han. "Jag stannade efter omkring fem steg och öppnade ögonen, och det enda jag såg var flammor." Staben blundade igen och fortsatte springa.

""Hur mycket längre kan jag fortsätta?" tänkte jag, och sedan föll jag av en 40 cm hög kant och rullade på marken tills jag kände sval luft."

En annan anställd såg Staben försöka komma undan elden och sa åt honom att fortsätta rulla. Efter tre rullningar till, när Staben hade kommit 10 meter från antändningspunkten, drog medarbetaren ut Staben ur elden.

Trots att Staben kunde ha fått livshotande brännskador var hans enda skador första och andra gradens brännskador på ansikte och hals. Han tackar skyddskläderna tillverkade med Nomex® flamresistent (FR) fiber för att han lever. Nomex® brinner, smälter och droppar inte. Det ger en skyddsbarriär mellan elden och användaren. De här egenskaperna i en del av fiberns kemiska struktur och har inte applicerats på ytan. Flamskyddet som Nomex® ger kan inte tvättas eller nötas bort.

Nomex® bärs av utryckningspersonal, elektriker, racerbilsförare, militär personal och raffinaderiarbetare. Colorado Refining har haft en obligatorisk policy med Nomex® plagg för alla anställda sedan 1979.

"Vi ger alla våra anställda tre par overaller, en jacka, ett quiltat jackfoder och ett hjälmfoder, alla tillverkade av Nomex®", säger Mike Mathews, säkerhetschef på Colorado Refining. "Vi anser att om vårt Nomex® program förhindrar en allvarlig skada, som Marvin Stabens fall, så har det mer än betalat för sig."

Vid tidpunkten för olyckan hade Staben på sig alla företagsplaggen med Nomex® över termolångkalsonger, sweatbyxor, en flanellskjorta och en sweatshirt i polyester med huva, med huvan uppdragen över hjälmen.

"Jag kunde se hur het elden var, eftersom alla mina kläder från midjan och nedåt, under overallen, var brända", säger Staben. "Jag hade ett par gummihandskar i bakfickan som var helt nedsmälta. Och huvan på min sweatshirt gick upp i rök. Den försvann."

"Jag hade en otrolig tur. Hela mitt liv kunde ha förändrat på några sekunder", fortsätter Staben. "Jag vet att om jag inte hade haft Nomex® på mig så skulle jag antagligen inte vara här idag."