Avancerad skulpturmetod för renovering och utbyggnad av ett hus i London

Extension-Alison-Brooks-Architects-Corian2
Utbyggnaden av Alison Brooks Architects, på baksidan av en bostad i norra London, med en regnskyddsfasad vars yta är tillverkad av högteknologiska DuPont™ Corian® Foto Jake Fitzjones for DuPont™ Corian®, med ensamrätt

Diskret från gatunivån bakom ett hus i norra London från 1860 finns en spektakulär ny utbyggnad designad av Stirling-prisbelönta Alison Brook Architects. Strukturen har en vinkelprojektion av dynamiska former och plan och utmärker sig inte bara för dess kreativa vision, utan även för användandet av den högteknologiska ytan av Corian® för att skapa en slående regnskyddsfasad.

Tillbyggnadens exteriör består av släta paneler beklädda med DuPont™ Corian® och är ett pussel av geometriska element som ger både estetisk fascination och hållbar funktionalitet. Den nya strukturen skapades för en trefaldig förbättring av fastigheten: en öppen planlösning mellan kök och matsal med skjutdörrar i glas på marknivå, en utskjutande expansion av boutrymmet ovanför detta som öppnas ut mot en terrass, som delvis vilar över det rymliga nya hemmakontoret på marknivån, vilket också har en egen ingång från en nedsänkt uteplats på husets framsida.

Beklädnadens specifikation var ursprungligen av zink, men på kundens och husägarens begäran ändrades detta till DuPont™ Corian® – det mångsidiga materialet som allt oftare används för att skapa utmärkande, högpresterande ventilerade fasader. DuPont™ Corian® erbjuder hållbarhet, mångsidighet, bra brandskyddsgrad, UV-resistens i valda färger och lågt underhåll och är lätt och formbart – och om någon skada skulle uppstå kan den lätt repareras. DuPont™ Corian® är solitt, icke-poröst och homogent och kan utstå många olika klimatförhållanden, samt är kompatibelt med flera olika fästsystem. 

Kunden köpte fastigheten som en rivningsfastighet 2007 och såg i den avsedda renovationen omedelbart potentialen för rivningen av tidigare utbyggnad och skapandet av en helt ny struktur som passar familjens behov och ger betydande mervärde.

Kunden kommenterar, ”Förslaget till arkitekterna var mycket flexibelt – vi gav dem en volym och en budget – byt ut en två våningar hög avbalkningsutbyggnad och lägg till en imponerande sidoutbyggnad. De största utmaningarna var positioneringen av ett 150 år gammalt valnötsträd med en trädbevarandeorder och ett viktorianskt avlopp som gick genom bakgården, men annars var presentationen för planeringsavdelningen mycket smidig. Alison Brook Architects gjorde ett otroligt bra jobb med att undersöka och utveckla designen och den godkändes med bara en liten förändring.” 

I alla de 260 kvadratmetrarna av DuPont™ Corian® i färgen Blackberry Ice övervägdes valet och sedan skars det i individuella panelstorlekar på plats (den största delen av ett standard helark på 760 x 3658 mm) och installerades med ett fästsystem som specifikt utformats för aluminiumskenor, som klädde den vattenfasta strukturen. Avskurna materialrester togs sedan tillbaka för användning i utbildning och andra kreativa eller sponsrade projekt, såsom en donation av materialet för att skapa nya skyltar för centret för multipel skleros. 

Kunden har haft en livlig och aktiv roll i beslutsfattanden för projektet och valet av fasaden i DuPont™ Corian® uppstod efter personlig utforskning: ”Den ursprungliga designen var för en regnskyddsbeklädnad i zink men den var sårbar om den stöttes till – och eftersom beklädnaden främst finns på marknivå ansåg jag att sannolikheten för att den skulle skadas i misstag var stor. Så snart jag såg Seeko'o hotellet i Bordeuz på DuPont™ Corian®s webbsida visste jag att detta fasta material skulle passa den starka geometri och struktur som Alison Brooks Architects design hade skapat – färgen vi valde matchade den i stengrå zink som tidigare hade föreslagits. Jag kunde inte ha blivit nöjdare med slutresultatet ... djärva, starka linjer och ett slätt och fast utseende.

Utbyggnad av Alison Brooks Architects, på baksidan av en bostad i norra London, med en regnskyddsfasad vars yta är tillverkad av högteknologiska DuPont™ Corian® Foto Jake Fitzjones DuPont™ Corian®, med ensamrätt
Utbyggnad av Alison Brooks Architects, på baksidan av en bostad i norra London, med en regnskyddsfasad vars yta är tillverkad av högteknologiska DuPont™ Corian® Foto Jake Fitzjones DuPont™ Corian®, med ensamrätt
Utbyggnad av Alison Brooks Architects, på baksidan av en bostad i norra London, med en regnskyddsfasad vars yta är tillverkad av högteknologiska DuPont™ Corian® Foto Jake Fitzjones DuPont™ Corian®, med ensamrätt

Alison Brooks kommenterar, ”Projektet var en fantastisk möjlighet att använda en mycket skulpturinriktad metod på en renovering och utbyggnad av ett hus i London som nu ger en familj ett hem och en arbetsplats. Förutom en fullständig renovering av strukturen, öppnandet av en halvkällare och skapandet av ett vardagsrum och kök i två våningar, utformades utbyggnader för att dra in ljuset från himlen, omfamna trädgården och fånga den distinkta vyn av det massiva valnötsträdet nära huset. 

Den åttasidiga trapetsformade sidutbyggnaden har en låg profil från gatan, vilar lätt på marken med utskurna väggar för att undvika trädrötterna, och samlar ljus in till arbetsutrymmet. Första våningens burspråksfönster är en fortsättning av utbyggnadens plangeometri som fokuserar direkt på valnötsträdet. Där utbyggnaderna av sidan och det bakre burspråksfönstret förenas kommer sju ytor ihop i en punkt. Varje trapetsformat plan är antingen helglasat eller helt fast – det finns inga fönster som punkterar ytan. Både taket och väggplanen är av ett enda material. Den här metoden skapar en arkitektur utan massa och vikt. Den är mer lik de vikta ytorna i origami. 

Byggnadens geometriska komplexitet krävde ett regnskyddsmaterial som var mycket platt, dimensionellt stabilt och som kunde skäras i exakta former. Vårt ursprungliga förslag var av förpatinerade fasta zinkkasetter, men vår kund hittade ett ännu lämpligare och hållbarare alternativ i DuPont™ Corian®. Plåtarna är helt platta och kan skäras i mycket precisa toleransnivåer med girade kanter där flera plan möts. Grundfärgen är stabil och erbjuder därmed minimalt underhåll. Den släta ytan av DuPont™ Corian® betyder att byggnadens fasetterade ytor reflekterar ljuset i olika toner från silvervitt till svart, beroende på vädret. Det ventilerade regnskyddssystemet gör att takrännor och stuprännor kan döljas under beklädnaden, vilket ger en ren och skulpturarkitektonisk form.”